onsdag 26. januar 2011

Billefjord sjøflyhavnVi jobber med å sikre de fakta som er tilgjengelig i dag vedrørende Billefjord sjøflyhavn og andre tyske anlegg i området. Det har gått mange rykter om anlegget og om hvor det ble av krigsfangene. Vi jobber blant annet med å få avklart deres skjebne slik at ryktene verifiseres og/eller stoppes. Vi vet at det var 2 600 krigsfanger i Porsanger 15. februar 1943. Vi vet også at det var 575 krigsfanger og 201 fra Organisation Todt som arbeidet i området 1. juni 1944. Anlegget ble sprengt 11. desember 1944. (Klikk her for å lese mer om OT)

I forbindelse med våre kildegranskninger har vi fått tilgang til en hel del informasjon: sprengnings"tegning"/rapport fra anlegget hvor vi leser at det ble bruk 13 500 kg. flybomber til å sprenge anlegget, deriblant 12 stk. 500 kg. flybomber og 35 stk. 50 kg. flybomber. Vi jobber med å finne de orginale tegningene av bunkersanlegget og lage oversiktskart over over sjøflyhavna og de nærliggende områder.

Båter/skip:
Katapultskipet Friesenland var stasjonert i Klubben fra juli 1943. Skipet ble torpedert 19.09.1944 av et russisk torpedofly, to mennesker døde. Skipet ble kjørt på grunn ved Kaaven steinen i Indre Billefjord for å unngå å synke. En annen dramatisk episode er brannen ombord i D/S Blenheim som du kan lese om ved å klikke her

Anlegg:
Bilde av brakke med tyske feltkabler fra Indre Billefjord kan sees ved å klikke her.
For å lese mer om anleggene i området kan du snart klikke her.

Fly:
Fly og flyhistorier som har forbindelse med aktiviteten i Billefjord under krigen kommer vi til å legge ut her.


Våpen/bestykning og dramatiske hendelser:

"De bestemte seg da for å angripe tyskerne i grålysningen neste dag. Den 8. februar kl. 9 var de i stilling, etter en forutgående rekognosering. Avtalen var at patruljens brengun skulle åpne ild 30 minutter seinere. Men etter 15 minutter, kl. 9.15, åpnet tyskerne ild. De hadde da vært i alarmberedskap og hadde lagt seg til med en dobbeltpost nær de norske angripernes stilling. Tyskernes ild ble straks besvart med brengunild mot de tyske soldatene som veltet ut av brakken. En av tyskerne ble da drept. Imidlertid hadde tyskerne en overlegen ildkraft og etter en halvtimes skuddveksling begynte den norske styrken å gå opp for ammunisjon."
Kart fra trefning mellom Bergkompaniet og Tyske
styrker i Indre Billefjord i 1945.

Harald Sandvik beskriver situasjonen slik: Mens de andre trakk seg tilbake til gammen tok korporal Mugås dekning og besvarte ilden med sitt stengun inntil han ikke hadde mer ammunisjon igjen. For å unngå å bli tatt til fange trakk han seg tilbake. Han krøp så opp i lien 150 meter ovenfor brakken, som nå var tatt i besittelse av tyskerne. Det var mørkt, så han kunne bare skimte fienden som satte ut vakter. Styrken ble anslått til 15-20 mann. Han holdt seg i ro, og observerte i flere timer før han igjen trakk seg tilbake.
Mer om hendelsen kan leses her.

Tyskerne tilhørt Jagdkommando Kistrand, 50 mann fra den 230 Infanterie Division og en del av Sicherungs abteilung Reichstrasse 50. I Tysk kilde rapportere de 2 av sin egen såret og 1 Nordmann drept.

FKLF har mange bilder fra dette området.

Her vil tidligere upublisert materiale rundt bestykning (våpen/typer), dramatiske hendelser og trefninger bli presentert.

SOVJETISKE KRIGSFANGER I BILLEFJORD:
Det var to krigsfangeleire i området. Den ene var på Klubben (Kriegsgefangenenlager Billefjord) mellom Ytre og Indre Billefjord. I denne krigsfangeleiren er det registrert 73 døde krigsfanger. FKLF har fått tilgang til kopier av disse fangekortene. Alle har en unik historie. Til høyre ser vi fangekortet til Jewgeni Iwanow, som var en av de som ikke overlevde. Jewgeni Iwanow døde 5.oktober 1943 og ble begravet 6. oktober 1943.


Vi behøver mer informasjon om fangeleiren i Indre Billefjord.
Har du informasjon av noen art? Ta kontakt!

Oversikt over fangeleirene i Porsanger finner du her.

Begge fangeleirene i Billefjord er hver for seg Finnmarks største fangeleirer. FKLF har kontaktet Narviksenteret vedrørende bistand til å dokumentere fangenes historie og skjebne, et lignende arbeid er allerede utført i forhold til fanger i Narvik/Beisfjord.
Det skal være tatt fotografier i leirene av et medisink hjelpeteam, disse skal vi forsøke å få tak i og presentere for dere.

Før Foreningen Krigshistorisk Landskap Finnmark startet med arbeidet fantes det lite informasjon om anlegget. Vi har til nå funnet/fått tilgang til:
- Sprengningskisse/sprengningsrapport fra desember 1944.
- Korrespondanse om hva som er ferdigstilt av ulike anlegg.
- Tellelister på antall skudd, håndgranater (2 707 stk), geværer, artilleri o.a. fra 15.05.43.
- Telleliste over arbeidere i forskjellige stillinger fra 15.05.1943.
- Detaljert minekart fra Klubben.
- Detaljerte minekart fra Sandvik.
- Detaljerte minekart fra Sandvik kryssområdet.
- Flyfoto tatt 15.06.1944 av sovjetisk Spitfire. Bildet viser området fra Sandvik krysset til og med Klubben.
- Fargebilder av båter, hus og personer i Indre Billefjord fra 1943.
- Otto Andersens (Vadsø) 44 siders rapport om anlegget.
-  Bilder av Friesenland ved Klubben og gode bilder av bygningmassen ved anlegget.

Et av målene til FKLF er å få satt opp informasjonstavler over anleggene, slik at historiene ikke glemmes. Dette kostnadskrevende arbeidet søker vi i inneværende år blant andre Sparebankstiftelsen DnBNOR om midler til å få iverksatt.

7 kommentarer:

 1. Arne Myrseth19 februar, 2011

  Den trefningen i Billefjord 8. februar 1945, var det der det deltok Norske frontkjempere på tysk side?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. Det var 2 norske frontkjempere som var stasjonert i Kistrand/Billefjord. Jeg kan ikke bekrefte om disse 2 var delaktig I denne konkrete trefningen. De var derimot direkte involvert I trefningen I Sortvik litt senere på vinteren.

   Slett
  2. En av frontkjemperne var født I Florø og oppvokst I Honningsvåg.

   Slett
  3. En av frontkjemperne var født I Florø og oppvokst I Honningsvåg.

   Slett
  4. Ja. Det var 2 norske frontkjempere som var stasjonert i Kistrand/Billefjord. Jeg kan ikke bekrefte om disse 2 var delaktig I denne konkrete trefningen. De var derimot direkte involvert I trefningen I Sortvik litt senere på vinteren.

   Slett
 2. Har fått følgende opplysninger fra Simon:
  Tyskerne her tilhørt Jagdkommando Kistrand, 50 mann fra den 230 Infanterie Division og en del av Sicherungs abteilung Reichstrasse 50. I Tysk kilde rapportere de 2 av sin egen såret og 1 Nordmann drept.

  Interessant spørsmål, som vi skal sjekke nærmere.

  SvarSlett
 3. Jeg har lest Alfred Henningsen selvbiografi, han var offiser i Bergkompaniet. Hen beskriver trekningen i Sortevik, der han ble såret og ble tatt til fange. Han ble ført over fjellet til Skaidi. Han nevner også to norske frontkjempere. Henningsen ble under rettsaken mot de to kalt inn som karaktervitne for de to.

  SvarSlett